Τι είναι ο Responsive Σχεδιασμός Ιστοσελίδων;

responsive-design-netkappa

Οι περισσότερες εταιρείες απαιτούν μια έκδοση της ιστοσελίδας τους για φορητές συσκευές. Ως αποτέλεσμα, ο Responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων έχει γίνει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. Η χρήση smartphones και άλλων κινητών συσκευών έχει αυξηθεί σημαντικά και περισσότεροι χρήστες προβάλλουν ιστοσελίδες σε συσκευές μικρότερης οθόνης.

Αυτός ο τύπος σχεδίασης ιστού παρέχει μια ιστοσελίδα που επαναδιαμορφώνεται σύμφωνα με τον τύπο της συσκευής που την έχει πρόσβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι συσκευές μπορούν να κυμαίνονται από οθόνες υπολογιστών έως οθόνες smartphone 5 ιντσών.

Ο σκοπός του responsive σχεδιασμού ιστοσελίδων

Ο responsive σχεδιασμός παρέχει ευελιξία στις ιστοσελίδες στις οποίες γίνεται πρόσβαση σε συσκευές διαφόρων μεγεθών. Για παράδειγμα, όταν μια ιστοσελίδα προβάλλεται σε ένα φορητό υπολογιστή, η ιστοσελίδα μπορεί να εμφανίσει τέσσερις στήλες. Ωστόσο, όταν η ίδια σελίδα προβάλλεται σε μικρότερη συσκευή, η σελίδα ενδέχεται να απαιτεί από τον χρήστη να μετακινηθεί οριζόντια για να προβάλλει όλες τις στήλες. Αυτή είναι μια διαδικασία που ορισμένοι χρήστες βρίσκουν απογοητευτικό. Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία και στήλες ενδέχεται να παραμορφωθούν ή να αποκρύψουν. Αυτό ισχύει και για πολλά tablets που έχουν την δυνατότητα αλλαγής απο landscape σε portait.

Οι περισσότερες οθόνες smartphone είναι μικροσκοπικές και η προβολή ιστοσελίδων μπορεί να είναι δύσκολη. Κατά την πρόσβαση σε ιστοσελίδες σε smartphones, οι μεγαλύτερες εικόνες ενδέχεται να αλλάξουν τη διάταξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιστότοποι μπορούν να φορτώνονται αργά όταν η σελίδα περιλαμβάνει βαριά γραφικά. Ωστόσο, ο ευέλικτος responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων βοηθά στην επίλυση αυτών των προβλημάτων. Ο responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων επιτρέπει στη σελίδα να προσαρμόζεται αυτόματα όταν προβάλλεται σε διαφορετικές συσκευές. Το περιεχόμενο στη σελίδα παραμένει ευανάγνωστο καθώς και εύκολο στην πλοήγηση. Για παράδειγμα, σε ένα tablet η σελίδα μπορεί να εμφανίσει τέσσερις στήλες, αλλά σε ένα smartphone το περιεχόμενο μπορεί να εμφανιστεί ως δύο στήλες. Σε ορισμένες σελίδες, ο χρήστης μπορεί να έχει την επιλογή να περάσει το δάχτυλό για να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλες στήλες. Ο responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων αναδιαμορφώνει αυτόματα τις εικόνες αντί να διακόπτει τμήματα ή να στρεβλώνει τη διάταξη.

Θέματα που σχετίζονται με το Responsive Web Design

Λήψη και γραφικά

Επί του παρόντος, υπάρχει ένα πρόβλημα με τις ταχύτητες λήψης και τα γραφικά. Όταν χρησιμοποιείτε smartphones και tablet, είναι καλή ιδέα για τη συσκευή να εμφανίζει λιγότερα γραφικά. Η χρήση του ίδιου αριθμού γραφικών για μια κινητή συσκευή ως υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη διάρκεια της ιστοσελίδας κατά τη λήψη. Ο responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων συμβάλλει στην αποτροπή αυτού του ζητήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μεγάλες διαφημίσεις και εικόνες μετατρέπονται σε μικρότερες.

Αφή εναντίον ποντικιού

Κατά το σχεδιασμό για smartphones και tablet, υπάρχει το πρόβλημα της αφής και του ποντικιού. Όταν χρησιμοποιείτε επιτραπέζιους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές, ο χρήστης συνήθως χρησιμοποιεί ένα ποντίκι για να επιλέξει στοιχεία και να περιηγηθεί στη σελίδα. Ωστόσο, σε tablet ή smartphone, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αγγίζει την οθόνη και να πλοηγεί στη σελίδα. Ως επί το πλείστον, η επιλογή στοιχείων με ένα ποντίκι είναι πολύ πιο εύκολη από το να αγγίζετε το στοιχείο για να το επιλέξετε. Ένα μικρό σημείο στην οθόνη μπορεί να είναι δύσκολο να αγγίξει. Για το λόγο αυτό, οι σχεδιαστές ιστοσελίδων πρέπει να εξετάζουν την πτυχή “αφής” κατά το σχεδιασμό.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συσκευές που έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες. Ένας ανταποκρινόμενος σχεδιασμός που προσφέρει ευελιξία σε αυτές τις συσκευές έχει αμέτρητα οφέλη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δημιουργία εφαρμογών και εκδόσεων για κάθε τύπο συσκευής και λειτουργικής πλατφόρμας θα ήταν μια αποθαρρυντική εργασία. Ο responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων βοηθά στην εξάλειψη της ανάγκης δημιουργίας διαφόρων εφαρμογών και εκδόσεων.

Ποιος χρειάζεται responsive σχεδιασμό ιστοσελίδων

Τα άτομα που χρησιμοποιούν κινητές συσκευές χρειάζονται responsive σχεδιασμό ιστοσελίδων. Μια πρόσφατη μελέτη ανέφερε ότι περισσότερο από το 40% των ενηλίκων χρησιμοποιούν ένα smartphone και πάνω από το 30% έχουν ένα tablet. Η έκθεση προτείνει επίσης ότι ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά την επόμενη δεκαετία. Αυτοί οι χρήστες θα συνεχίσουν να χρειάζονται ευέλικτες ιστοσελίδες που προσαρμόζονται σε διάφορες συσκευές.

Οι μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν ιστοσελίδες πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης ενός ανταποκρινόμενου σχεδιασμού. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που καταλαβαίνουν την επισκεψιμότητα του ιστότοπου συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών που έχουν πρόσβαση στον ιστότοπο με κινητές συσκευές,προκειμένου να διατηρηθούν αυτοί οι επισκέπτες, η ιστοσελίδα χρειάζεται να ανταποκριθεί διαφορετικά σε διάφορες συσκευές.

Πώς λειτουργεί ο responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων

Ο σχεδιασμός ανταποκρίνεται επειδή χρησιμοποιεί ρευστά πλέγματα. Αυτό επιτρέπει στα στοιχεία της σελίδας να αναδιαμορφώνονται με την ερμηνεία της αναλογίας, αντί να δημιουργούν εικονοστοιχεία. Οι εξελίξεις στην ικανοποιητική σχεδίαση ιστοσελίδων προσπαθούν να συμβαδίσουν με τον ατελείωτο αριθμό συσκευών που έχουν ποικίλες αναλύσεις και προσανατολισμούς. Για τους περισσότερους ιστότοπους, η προσφορά μιας διαφορετικής έκδοσης για κάθε ανάλυση θα ήταν σχεδόν αδύνατη. Ο responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων προσφέρει μια προσέγγιση που ανταποκρίνεται με ακρίβεια στη συσκευή και τη δράση του χρήστη. Ο ευέλικτος σχεδιασμός βασίζεται στον προσανατολισμό και το μέγεθος της οθόνης. Ο responsive σχεδιασμός ενσωματώνει έναν συνδυασμό ευέλικτων σχεδίων, στηλών και εικόνων. Καθώς ο χρήστης μεταβαίνει από φορητό υπολογιστή σε smartphone, η ιστοσελίδα προσαρμόζει αυτόματα την ανάλυση, τη λειτουργικότητα και το μέγεθος της εικόνας. Με απλά λόγια, ο ιστότοπος ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες προτιμήσεις χρηστών.